KOOR van de DOM van KALININGRAD


Het "Koor van de Dom van Kaliningrad" stopt!

Het "Koor van de Dom van Kaliningrad" gaf 28 oktober 2010 voor het laatst een concert in Zevenaar.

Eerder die maand werd, vrij plotseling, besloten het koor te ontbinden. In de zomermaanden zes, soms zeven, dagen in de week repetities en "miniconcerten" voor, meest duitse, toeristen. Jaarlijks drie of vier zware tournees door Duitsland, Denemarken en Nederland. Een zwaar bestaan. Het toerisme vanuit het westen naar Kaliningrad neemt af en het koor heeft in de Dom de strijd tegen het prestigieuze nieuwe orgel verloren. Het koor repeteerde en trad doorgaans nog op in een ruimte op de derde verdieping van de Dom. Geen inspirerende situatie. Er trad een zekere slijtage en vermoeidheid op. Voor een klein a capella koor, waar gemotiveerdheid en frisheid onmisbaar zijn, is dat fnuikend.
Tijdens de tournee van oktober oogstte het koor veel lof. We zijn op verschillende plaatsen in Polen, Denemarken, Duitsland en Nederland terug gevraagd of uitgenodigd om voor het eerst te komen optreden. Eervol. Er lag een vol en interessant programma voor de vier weken voor kerst 2010 klaar, de programmering voor 2011 was een eind op streek. Maar de "rek was er uit". Daarom werd besloten het koor te ontbinden. De koorleden gaan ieder huns weegs. Gemaakte afspraken zijn afgezegd.

We kijken terug op mooie jaren met veel geslaagde optredens, een fijn en vaak dankbaar publiek, en de nodige "roem". We hebben het publiek adembenemende concerten geboden en met Rusland, of meer in het bijzonder Kaliningrad, in contact gebracht. Niet alleen met fascinerende koorzang, maar ook met de moeilijkheden van minder bedeelden. Er werd gecollecteerd voor een verzorgingshuis in de regio, opvang van dakloze kinderen in de stad Kaliningrad en een school met internaat in het achterland van de stad. We konden anderen inspireren zich in te zetten voor noden waar Rusland, begrijpelijk, niet mee te koop loopt. Via de Stichting Gireloup gaan we daar zeker mee door.www.gireloup.org


In het november/december (2010) nummer van het ZINGmagazine is een uitgebreide reportage over het koor te lezen. Dit artikel is te vinden op de website van het koor.artikel ZINGmagazine >>

Er zijn gelukkig, zo lang de voorraad strekt, nog CD's van het koor                   verkrijgbaar en te bestellen via bolkestein@informat.nl.

Dik Bolkestein
Tolhuisweg 43
8443 DV Heerenveen
0513 68 18 16
0622 54 20 25